Kostholdsråd for alle? Skaper godt kosthold til personer med utviklingshemming.
For mennesker med utviklingshemming kan det være utfordrende å følge nasjonale kostholdsråd i praksis. Det er viktig at ansatte i tjenesten kan veilede beboere i helsefremmende kosthold for gode liv.
Passelig inntak av mat og drikke er et grunnleggende behov og rettighet for alle mennesker. Samtidig er spising av riktig mat og deltakelse i måltid en kompleks menneskelig atferd som krever motoriske ferdigheter, kognitiv og sosial kompetanse, noe som kan være utfordrende for mennesker med utviklingshemming. Studier viser at personer med utviklingshemming har større forekomst av overvekt /fedme, og har dårligere fysisk form og kosthold sammenlignet med normalbefolkningen. Det finnes mange årsaker til at det kan være vanskelig å følge myndighetenes kostholdsråd både på individnivå, i tjenesten og på samfunnsnivå. Mennesker med utviklingshemming mangler ofte nødvendige helsekompetanse og er derfor avhengig av veiledning av ansatte i tjenesten for å forstå sammenheng mellom kosthold og helse. I prosjekt HELKOST har vi i løpet av fem år samarbeidet med ansatte i boliger fra ni ulike kommuner for å sette fokus på kosthold og ernæring blant personer med utviklingshemming som bor i egen bolig.
I prosjektet har vi gjennom aksjonsforskning, handlingsplaner, kostregistrering og nettverksbygging jobbet tett sammen med kommunene for å styrke kompetanse, systematisering og tjenesteutvikling hos ansatte som jobber i tjenesten for personer med utviklingshemming.
Basert på forskning og praktiske erfaringer har vi kommet fram med kunnskapsbaserte, praktiske verktøy og anbefalinger for hvordan ansatte som jobber i tjenesten kan legge til rette for et helsefremmende kosthold for god helse til mennesker med utviklingshemming.
Presentasjonen skal vise fram at det er nødvendig å legge til rette for et kosthold som minsker risikoen for redusert helse og vektrelaterte sykdommer blant mennesker med utviklingshemming. Pårørende, ledelsen og ansatte i tjenesten trenger praktiske verktøy og veiledning for å støtte beboere til å følge nasjonale kostholdsråd for gode liv med god helse.
Forfattere:
Tanja Plasil og Monica Tømmervold Devle
Tema:
6. Matsystemer i endring - kostholdsråd, produksjon, innkjøpsavtaler og næringslivets påvirkning
Type:
Prosjekt-/praksiserfaringer
Institusjon(er):
Regionalt senter for fedmeforskning og innovasjon, St Olav hospital og NTNU Samfunnsforskning AS
Presentasjonsform:
Muntlig
Presenterende forfatter(e):
Tanja Plasil