Hva er et bærekraftig norsk kosthold?
Overgang til et mer bærekraftig kosthold i Norge er mulig, men vil kreve omfattende innsats på flere nivåer. Det er avgjørende for å ivareta menneskers og planetens helse for fremtidige generasjoner.
Bakgrunn: Et bærekraftig kosthold fremmer helse og velvære, har lav miljøpåvirkning, er tilgjengelig, rimelig, trygt, rettferdig og kulturelt akseptabelt. Disse generelle prinsippene må imidlertid oversettes til hva som er relevant i en norsk kontekst. Mat som er bra for helsen er stort sett også bra for miljøet, og å følge kostrådene er et viktig skritt mot et bærekraftig kosthold. Målet i dette prosjektet var å identifisere utfordringer og foreslå mulige løsninger i overgangen til et mer bærekraftig kosthold i Norge.
Metode: Vi identifiserte internasjonale og norske vitenskapelige artikler, rapporter, policydokumenter og statistikk om norsk matproduksjon, og forbruk og brukte disse som grunnlag for å identifisere utfordringer og foreslå mulige løsninger for å oppnå et bærekraftig kosthold i en norsk kontekst.
Resultater: De største utfordringene for et bærekraftig kosthold i Norge er knyttet til kostholdsvaner, matproduksjon, selvforsyningsgrad, dyrevelferd, og sosiale og økonomiske forhold. Det er et stort gap mellom kostrådene og hva folk spiser. Den totale miljøpåvirkningen til ulike matvarer avhenger av hvilke parametere man vurderer og hvordan disse vektlegges. Mer enn 60% av kaloriene i det norske kostholdet er basert på importerte matvarer og fôrressurser. En sentral utfordring er å legge til rette for mer bruk av lokale ressurser og mer plantebasert jordbruksproduksjon. Jordhelse og naturmangfold må ivaretas. God dyrevelferd og dyrehelse er også grunnleggende premisser for et bærekraftig matsystem. Det er viktig å se de tre bærekraftsdimensjonene, miljø, sosiale forhold og økonomi i sammenheng. I en slik tilnærming vil det være mange dilemmaer, og alt kan ikke vektes likt. For at kostholdet og hele matsystemet skal bli mer bærekraftig vil det være nødvendig med strukturelle tiltak på flere nivåer. På samfunnsnivå er det et politisk ansvar å gjøre de nødvendige avveiningene.
Konklusjon: Det er et stort handlingsrom for å øke bruken av norske ressurser på en bærekraftig måte. Et mer bærekraftig kosthold kan oppnås ved å redusere kjøttinntaket til fordel for plantebasert mat og fisk, konsumere mer lokalproduserte produkter, redusere matsvinn og støtte landbrukspraksis som fremmer miljømessig og sosial bærekraft. Økt inntak av norskprodusert korn og plantebasert mat vil også kunne gi økt
selvforsyning og matsikkerhet i Norge.
Referanse: Meltzer HM et al. Hva er et bærekraftig norsk kosthold? Norsk tidsskrift for ernæring. 2024; 22(2): 75–91.
Forfattere:
Helle Margrete Meltzer, Marianne Hope Abel, Helle Katrine Knutsen, Anna Amberntsson, Anne Lise Brantsæter, Isabelle Budin-Ljøsne, Trine Husøy, Nina Iszatt, Kaja Lund-Iversen, Mari Mohn Paulsen, Cathrine Thomsen, Liv Elin Torheim, Line Småstuen Haug
Tema:
6. Matsystemer i endring - kostholdsråd, produksjon, innkjøpsavtaler og næringslivets påvirkning
Type:
Forskning
Institusjon(er):
Folkehelseinstituttet, Senter for bærekraftig kosthold
Presentasjonsform:
Muntlig
Presenterende forfatter(e):
Anne Lise Brantsæter