Problematisk bruk av sosiale medier og assosiasjoner med ungdoms psykiske helse
Tid brukt på sosiale medier er ikke ensbetydende med problematiske utfall. Vi må heller se nærmere på ulik typer aktiviteter, opplevelser og motivasjoner på sosiale medier.
Bakgrunn
Tidligere tilnærminger som har blitt brukt for å kartlegge problematisk bruk av sosiale medier risikerer å gi økte prevalenstall, samt og klassifisere uproblematisk bruk av sosiale medier som en avhengighet eller problematisk. Hovedmålet med denne studien var å heller være utforskende i spørsmålet om hva som kan karakteriseres som problematisk bruk av sosiale medier. Studien ville dermed utforske hvordan ulike typer aktiviteter, opplevelser og motivasjoner på sosiale medier er assosiert med problematiske psykiske helseutfall hos ungdom.
Metode
Denne studien er basert på en tverrsnittsundersøkelse fra 2020 av 2023 ungdommer med en gjennomsnittsalder på 17,4 år, hvorav 44,4% var menn. Undersøkende analyser ble utført på 28 forhåndsutvalgte spørsmål som omhandlet ungdoms aktiviteter, erfaringer og motivasjoner på sosiale medier, for å identifisere underliggende og potensielt problematiske faktorer knyttet til bruk av sosiale medier. Dermed ble det gjort analyser av disse faktorene for å vurdere i hvilken grad de predikerte depresjon, angst, velvære og tid brukt på sosiale medier.
Resultater
Tre faktorer ble identifisert og navngitt: 1) "subjektiv overbruk", 2) "sosiale forpliktelser" og 3) "kilde til bekymring". Alle tre faktorene viste signifikante positive assosiasjoner til psykiske problemer. Faktoren «kilde til bekymring», som identifiserer følelser av å være overveldet og bekymret over bruk av sosiale medier, hadde den sterkeste assosiasjonen til psykiske problemer og samtidig den svakeste assosiasjonen til tid brukt på sosiale medier.
Konklusjon
Tre identifiserte faktorer som måler problematisk bruk av sosiale medier viste positive assosiasjoner til psykiske problemer. Dette støtter at problematisk bruk av sosiale medier er et flerdimensjonalt fenomen.
Forfattere:
Gunnhild Johnsen Hjetland, Børge Sivertsen, Ian Colman, Randi Træland Hella, Amanda Iselin Olesen Andersen, Jens Christoffer Skogen
Tema:
De yngre og de eldre - God fysisk og psykisk helse hele livet
Type:
Forskning
Institusjon(er):
Folkehelseinstituttet
Presentasjonsform:
Muntlig
Presenterende forfatter(e):
Turi Reiten Finserås