Samvirkningsmodell for Helsefremmende Stedsutvikling

Helsefremmende steder kan bedre folkehelsen og redusere behovet for helse- og omsorgstjenester. For å realisere dette må private og offentlige aktører samarbeide i tidlig fase på en bærekraftig måte.

Den norske velferdsstaten med dagens helse- og omsorgstjenester er ikke økonomisk bærekraftig for fremtiden. God helse skapes primært utenfor helsesektoren og som samfunn må vi ta et felles ansvar for forebygging og helsefremming. Løsninger må utformes slik at alle bidrar og løfter hverandre i fellesskap med samarbeid mellom offentlig og privat sektor, sosiale entreprenører og frivillige, der innbyggere klarer seg bedre selv og mobiliseres til å ta et større ansvar også for hverandre. Bygninger og steder blir stående i lang tid og påvirker vår helse og livskvalitet gjennom alle livets faser. Det er et stort uforløst potensial i å jobbe kunnskapsbasert med helsefremmende stedsutvikling som bidrag til å løse store samfunnsutfordringer vi nå står ovenfor. Ved å tenke helsefremmende gjennom hele livsløpet og utforme stedene vi bygger slik at dette skjer naturlig, kan vi både øke livskvalitet og helsen til den enkelte og redusere behovet for helsetjenester fra det offentlige. For å lykkes med at stedene vi bygger er helsefremmende må vi jobbe tverrfaglig og tverrsektorielt. Vi må kombinere kunnskapen fra helse- og omsorgsfeltet med eiendomsutvikling og vi må ha nye samarbeidsmodeller mellom offentlig og privat sektor som er økonomisk bærekraftige i et lengre perspektiv.

«Building Health» er et forsknings- og innovasjonsprosjekt finansiert av Forskningsrådet. I samarbeid med SINTEF skal Linstow utvikle kunnskap som kan realisere utvikling av helsefremmende steder i fremtiden. I prosjektet ser vi på helsefremmende steder der hver enkelt har de beste forutsetninger for å leve et godt, langt liv ved at stedet er utformet med kunnskap om hvilke faktorer som leder til fysisk aktivitet, sosial inkludering og mestring. Vi skal utforske hvordan kommersielle aktører og offentlige aktører kan samhandle på nye måter i tidlig fase for å sikre at den helsefremmende virkningen vi ønsker kan realiseres når stedet er ferdig bygget. Vår hypotese er at en slik samvirkningsmodell kan avlaste risikobildet og gi større sannsynlighet for å realisere helsefremmende steder på en økonomisk bærekraftig måte.

Vi vil presentere erfaringer med et eksperiment med ny samvirkningsmodell der Linstow samarbeider med Oslobygg i en tidlig fase av et større utbyggingsprosjekt. Gjennom aksjonsforskning vil SINTEF følge samarbeidet. Vi vil dele foreløpige funn om hva som skal til for å lykkes, hvordan begge parter må jobbe annerledes, hva dette krever av organisasjonene, og hva som er utfordringene. Vi samarbeider med nettverket i Sunne kommuner for informasjonsinnhenting, kunnskap fra praksisfeltet, supplerende data og informasjonsspredning.

Linstow må utvide egen verdikjede og samarbeide på nye måter med offentlige aktører for å kunne realisere målet om helsefremmende stedsutvikling.

Forfattere:

Marte Pettersen Buvik

Tema:

De yngre og de eldre - Fellesskap og utenforskap

Type:

Forskning

Institusjon(er):

Linstow, Sintef

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Hege Hidle Aaser

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2024
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo