Fontenehus - Fellesskap som reduserer utenforskap

Fontenehus er viktige arenaer der folk kan bygge nettverk og oppleve trygge fellesskap, en heiagjeng - det bidrar til god folkehelse. Fontenehusmodellen kan ha stor overføringsverdi til andre tilbud.

Psykisk uhelse er felleskomponenten i noen av våre mest alvorlige samfunnsproblemer: Frafall i skolen, unge uføre, barnefattigdom, langvarig arbeidsledighet, integreringsproblemer, voldskriminalitet, ruslidelser og selvmord. Konsekvensene for den enkelte er uholdbare og fører til at mange av oss kjenner på utenforskap.

Mange som står utenfor skole- og arbeidsliv på grunn av psykiske helseutfordringer, ønsker seg en jobb og en mer meningsfull hverdag. Fontenehus er frivillige arbeidsfellesskap for personer med psykiske helseproblemer og tilfører noe unikt i denne sammenheng. Til fontenehus kan du komme uten henvisning. Tilbudet er gratis, du bestemmer selv om du vil bli medlem og medlemskapet er uten tidsbegrensning. Her er medarbeidere og medlemmer likeverdige kollegaer som jobber sammen.

På Fontenehus deltar medlemmer i frivillig arbeid etter eget ønske. Det bidrar til å skape struktur i hverdagen. Du får kollegaer og venner og opplever mestring i arbeid sammen med andre. Det bygger selvtillit og ny tro på fremtiden.

Fontenehus gir helhetlig og samtidig støtte, og legger til rette for at medlemmer kan kombinere deltakelse på Fontenehuset med psykiatrisk behandling, NAV-tiltak, studier og/eller jobb. Fontenehuset binder livet sammen. Gode liv er mer enn bare god behandling.
Det fellesskapet Fontenehus tilbyr kan både forebygge og redusere utenforskap. Mindre utenforskap gir vilkår for bedre folkehelse.

Fontenehus kan vise til resultater, både i form av uttalelser og statistikk om medlemmenes opplevelser og erfaringer med Fontenehus, og hvordan deres liv er blitt påvirket. I en sammenstilling av medlemsundersøkelser fra 2017-2021, rapporterer 86 % av medlemmene at Fontenehus påvirker deres helse positivt. 77 % svarer at Fontenehuset har gitt dem et større sosialt nettverk.

Halvparten av medlemmene (49%) svarte i en undersøkelse i 2022, at de deltar i sosiale aktiviteter med andre medlemmer og/eller Fontenehus-ansatte en gang i måneden eller oftere. Fontenehus får også tak mennesker som isolerer seg, og bruker til på å bygge tillit og trygge relasjoner. I undersøkelsen fra 2022 oppgir 34 % at de aldri, sjeldnere i hvert år eller få ganger i året er sosiale med andre, svarte 31 % av dem at de deltar i aktiviteter på fontenehuset hver måned, ukentlig eller daglig.

Medlemmer ved Fontenehuset Tromsø vil i en muntlig presentasjon, gi eksempler på hvordan fontenehuset har bidratt til å redusere utenforskap.

Forfattere:

Anne Hellum

Tema:

De yngre og de eldre - Fellesskap og utenforskap

Type:

Prosjekt-/praksiserfaringer

Institusjon(er):

Fontenehus Norge

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Torhild Stimo

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2025
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo