Effekten av eksponering av hurtigmatrestauranter under barn- og ungdomsårene på BMI og kognisjon

Vårt studie viser at barn og ungdommer som har vokst opp i et område med hurtigmatrestauranter har høyre BMI, økt risiko for overvekt og lavere kognisjon.

Engelsk title: Swallow This: Childhood and Adolescent Exposure to Fast Food Restaurants, BMI, and Cognitive Ability

Bakgrunn: Fedme og overvekt, som følge av et usunt kosthold, er i dag en av de vanligste årsakene til økt dødelighet og sykdommer som ellers hadde kunne ha vært forhindret. Overvekt og fedme i barndommen er assosiert med høyere forekomst av astma, kardiovaskulære problemer som voksen, diabetes, økt risiko for kreft, samt ugunstige sosiale og økonomiske utfall senere i livet . I Norge er fedme prevalensen cirka 23% . Et av de vanligste forslagene til hvorfor det i de seneste tiårene har vært en drastisk økning i fedme, er den voksende tilgjengeligheten av hurtigmat.

Metode: Ved å samle inn data på alle hurtigmatrestauranter som åpnet mellom årene 1980-2007 i Norge, og deretter sammenstille denne informasjonen med registerdata, har vi kunnet modellere avstanden hvert enkelt individ, født mellom 1980-1989, har til en hurtigmatsrestaurant. Vår empiriske metode utnytter kvasi-tilfeldig variasjon i endringer i tilgang til hurtigmat ved å bruke en toveis fasteffektmetodikk. Dermed sammenligner vi resultatene til individer bosatt på ulike geografiske steder i Norge med og uten åpning av en hurtigmatrestaurant, samt før og etter etablering. Effekten vi ser er dermed en ITT-effekt som forklarer konsekvensene av lett tilgang på hurtigmat snarere enn konsumering av hurtigmat.

Resultat: Vårt studie viser at barn og ungdommer som har vokst opp i et område med hurtigmatrestauranter har høyre BMI og økt risiko for overvekt. Vi finner at disse effektene kan forklara cirka 35% av økningen i BMI, samt 1/3 av økningen i overvekt for barn og ungdommer født på 80-tallet. Utover disse helseeffektene finner vi også en nedgang i kognisjon og sannsynligheten for å velge et studieforberedende program på videregående. Disse effektene er homogene mellom ulike sosioøkonomiske grupper. Vi finner heller ikke noen forskjell basert på farens BMI eller barnets helse ved fødsel.

Konklusjon: Det er estimert at 30% av den norske befolkningen vil lide av fedme innen 2030 . Våre resultat tyder på at tilgjengeligheten av hurtigmatrestauranter har bidratt betydelig til økningen av fedme, men også til dårligere kognisjon hos de som eksponeres for hurtigmat. Den relative homogeniteten av våre effekter peker på at intervensjoner eller kampanjer bør målrettet mot en bred befolkning i stedet for spesifikke grupper, f.eks. de som har hatt fedme i familien.

Forfattere:

Aline Bütikofer og Krzysztof Karbownik

Tema:

Fedme – en verdensomfattende pandemi

Type:

Forskning

Institusjon(er):

Folkehelseinstitutet

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Sara Abrahamsson

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2025
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo