Erfaringer fra brukermedvirkning i «Fortell om helse på samisk», SAMINOR 3

Brukermedvirkning synliggjør erfaringsbasert kunnskap, er viktig for prosjektutvikling og for å fange opp hva grupper i befolkningen selv vektlegger å få mer kunnskap om hva gjelder helse og uhelse

Bakgrunn: Helse- og levekårsundersøkelsen SAMINOR er en av de viktigste kildene til kunnskap om helse og levekår i den samiske og nordnorske befolkningen. Formålet er å få kunnskap om utbredelsen av og risikofaktorer for sykdom, bidra til å forebygge lidelser, og forbedre helsetjenestetilbudet for alle. For å utvikle et målrettet og spisset spørreskjema, bruker SAMINOR 3 kunnskap innhentet fra brukermedvirkning i en mixed method design. SAMINOR 3 anvender brukermedvirkning i form av kollektivt samtykke fra Sakkyndig etisk komite for samisk helseforskning, aktiv medvirkning fra personer i befolkningen gjennom lokale brukere/brukergrupper, og en kvalitativ intervjustudie, hvor det samiskspråklige delprosjektet «Muital dearvvašvuođa birra sámegillii» inngår. I dette delprosjektet intervjues kvinner i reindrifta om hva de selv legger i god helse/et godt liv, helseutfordringer/sykdom, og tilgang til/bruk av helsetjenester, fortalt av dem selv på deres morsmål nordsamisk. Formålet er å få mer kunnskap om helse og uhelse i denne gruppen. Resultater fra intervjuene brukes i utviklingen av spørsmål i spørreskjemaet i den kvantitative delen av SAMNOR 3.

Metode: Brukermedvirkning i forskning innebærer et aktivt samarbeid med dem forskningen angår. Brukermedvirkning er spesielt viktig for å ivareta urfolk- og minoritetsgruppers rett til innflytelse på kunnskapsproduksjonen om dem selv - ikke noe om oss uten oss. Brukere kan involveres i hele eller deler av forskningsprosessen, fra planlegging, utvikling og implementering av prosjektet, til analyse og publisering av forskningsresultater. I forskningsprosjektet «Muital dearvvašvuođa birra sámegillii» er kvinner i reindrifta forskningsdeltagere, forskningsmedarbeidere/kunnskapsformidlere og brukermedvirkere. Prosjektutviklingen foregikk på to språk; nordsamisk og norsk. Prosjektgruppen består av samisk- og/eller norsktalende brukermedvirkere, forskningsmedarbeidere og forskere.

Resultat: Endelige resultater foreligger foreløpig ikke. Våre erfaringer så langt er at det har vært en fordel å inkludere både forskningsbasert og erfaringsbasert kunnskap i kunnskapsoppsummering og prosjektutvikling. Faglige diskusjoner kan foregå tospråklig, men utvikling av en intervjuguide og intervjuform som er tilpasset samisk språk og kultur må gjøres på samisk.
Presentasjonen inneholder 1) hvordan reindriftskvinner deltok i kunnskapsbygging, utvikling av tema og formulering av intervjuguide, og som fortløpende diskusjonspartnere, og 2) hvordan prosjektutvikling og dataproduksjon foregikk tospråklig (nordsamisk og norsk).

Forfattere:

Tema:

Livskvalitet, mangfold og inkludering - Brukermedvirkning

Type:

Forskning

Institusjon(er):

Senter for samisk helseforskning, UiT Norges arktiske universitet

Presentasjonsform:

Muntlig

Presenterende forfatter(e):

Inger Dagsvold

Folkehelsekonferansens logoikon

Folkehelsekonferansen 2024
arrangeres av

I samarbeid med

Folkehelseforeningen

Org. nummer: 983 513 786

Telefon: 954 95 003

E-post: post@folkehelseforeningen.no

Postadresse: Postboks 6686 St. Olavs plass, 0129 Oslo