Blues Mothers- mestringsgruppe for nedstemte sprdbarnsmødre
Blues Mothers er kostnadseffektiv forebygging og et viktig tilbud til nedstemte spedbarnsmødre. Lavterskeltilbudet når mange risikoutsatte kvinner og kan forebygge en negativ psykisk helseutvikling.
Bakgrunn for tiltaket
Norske studier viser at 10-15 % kvinner utvikler symptomer på depresjon etter fødselen, hvorav 3,5 % av disse får en klinisk depresjon. Det er veldokumentert at depresjon hos mor og far kan ha en uheldig påvirkning på barnets utvikling. Som nybakt mor befinner mange seg i en livssituasjon med redusert sosialt nettverk, og erfaringer fra Tromsø viser at mange av kvinnene vegrer seg for å delta i etablerte kvinnenettverk som eksempelvis barselgrupper organisert av helsestasjonen. I tillegg til ivaretakelse av egen psykiske helse skal kvinnene også ivareta barnet i en livsfase med store omveltninger. Dette stiller kvinnene overfor særskilte utfordringer og fordrer behov for tiltak.
Beskrivelse av tiltaket
Blues Mothers er en mestringsgruppe for nedstemte spedbarnsmødre der også babyene deltar på samlingene. Det er et forebyggende lavterskeltilbud i regi av Familiens hus i Tromsø kommune. Gruppen møtes ukentlig over 10 uker med 2 timers varighet på hver samling. Formålet med gruppetilbudet er å styrke kvinnenes psykiske helse og fremme tilknytningen mellom mor og barn. Gjennom deltakelse i gruppen får kvinnene møte og dele erfaringer med andre kvinner i samme situasjon, motta psykoedukasjon om nedstemthet og engstelse i forbindelse med svangerskap, fødsel og barseltid, lære om kognitive mestringsstrategier, samt delta i aktiviteter som babysang og babymassasje.
Resultater
Blues Mothers startet opp som et samarbeidsprosjekt mellom Tromsø kommune og Institutt for Psykologi ved UiT Norges Arktiske Universitet våren 2012. Etter oppstarten er det gjennomført to mestringsgrupper per år, det vil si totalt 22 grupper med 6-10 deltagere i hver gruppe.
En kvalitativ studie fra 2015 om kvinners opplevelse av deltakelse i mestringsgruppen viste at kvinnene opplevde Blues Mothers som et positivt tiltak. Gruppen bidro til å løse opp en fastlåst situasjon hvor psykoedukasjon og møtet med de andre kvinnene fremmet deres egne mestringsressurser.
Hva har vi lært?
Våre erfaringer viser at Blues Mothers dekker et stort behov, men at det tar tid å gjøre nye tilbud kjent. Det er derfor viktig å gi god og gjentakende informasjon til offentlige instanser som møter kvinnene. En del helsestasjoner bruker EPDS kartleggingsskjema for å samtale med nybakte mødre om psykisk helse. En slik samtale som kan avdekke symptomer på depresjon/nedstemthet, kan være en fin inngangsport til å informere om, og henvise til Blues Mothers.
Tromsø var den først kommunen i Norge som opprettet en mestringsgruppe for nedstemte spedbarnsmødre. Gjennom nettsiden til Blues Mothers og fremlegg på konferanser, har andre norske kommuner blitt inspirert til å sette i gang tilsvarende tilbud i egen kommune, og flere har besøkt oss i Tromsø.
Forfattere:
Catharina Wang/ Solveig Wallann
Tema:
De yngre og de eldre - God fysisk og psykisk helse hele livet
Type:
Prosjekt-/praksiserfaringer
Institusjon(er):
Familiens hus, Forebyggende helsetjenester
Presentasjonsform:
Muntlig
Presenterende forfatter(e):
Elisabeth Barrett