The "Perfect" Storm: Perfeksjonistiske trekk blant ungdom og unge voksne øker
Perfeksjonisme fortsetter å øke i Norge, og forskjellen mellom kvinner og menn blir større. Det er behov for helsefremmende tiltak som reduserer eller forebygger perfeksjonistiske trekk.
Bakgrunn: Perfeksjonisme blant ungdom og unge voksne ser ut til å ha økt de siste tiårene. Maladaptiv perfeksjonisme kjennetegnes ved svært høye forventninger til seg selv og andre, overdreven selvkritikk, frykt for å feile, og unngåelse av situasjoner der det er en risiko for å mislykkes. Denne formen for perfeksjonisme har vist seg å øke risikoen for en rekke psykiske vansker, inkl. angst, depresjon, suicidalitet og spiseforstyrrelser. Perfeksjonisme kan også bidra til relasjonelle vansker og mindre utbytte av psykologisk behandling. Tidligere forskning har vist at perfeksjonisme er vanlig hos både kvinner og menn, men det er uklart i hvilken grad de siste årenes økning av perfeksjonisme har påvirket kvinner og menn ulikt. Det er nå mer enn 7 år siden den siste trendstudien om perfeksjonisme ble publisert, og det er et sterkt behov for oppdaterte estimater på dette feltet. Det er også uklart om en. evt. økning gjelder både for selv-orientert perfeksjonisme (SOP) og sosialt foreskrevet perfeksjonisme (SPP), som er de hovedtypene man gjerne skiller mellom.
Metode: Denne artikkelen benytter seg av data fra tre store epidemiologiske spørreundersøkelser, som samlet omfatter tidsrommet fra 2012 til 2022. Data på eldre ungdom ble hentet fra Ung@hordaland-studien, som ble gjennomført i 2012, og inkluderte ca. 10,000 ungdommer. SoMe studien inkluderte ca. 3,700 og ble gjennomført i 2012 og 2020/21. Data på unge voksne (18-24 år) ble hentet fra de to siste rundene av Studentenes Helse- og Trivselsundersøkelse (SHOT; N= 66,505; fra 2018 og 2022). Perfeksjonisme ble målt ved hjelp av The Eating Disorder Inventory (perfectionism subscale - EDI-P) i alle undersøkelsene.
Resultat: Graden av perfeksjonisme fortsetter å øke blant ungdom og unge voksne. Økningen gjelder både perfeksjonistiske krav til seg selv (SOP) og opplevde krav fra andre (SPP). Økningen mellom 2018-2022 var signifikant større blant kvinner enn menn.
Konklusjon: Våre funn viser at graden av perfeksjonisme fortsetter å øke i Norge, og at forskjellen mellom kvinner og menn blir større. Den økende forekomsten, kombinert med risikoen for dårlig psykisk og fysisk helse, tyder på at perfeksjonisme bør ansees som et folkehelseproblem blant ungdom og unge voksne. Helsefremmende tiltak som reduserer eller forebygger perfeksjonistiske trekk kan være en verdifull investering i unges psykiske helse.
Forfattere:
Børge, Sivertsen; Jens, Skogen; Turi Reiten, Finserås; Mari, Hysing; Lisa, Sand
Tema:
De yngre og de eldre - Fellesskap og utenforskap
Type:
Forskning
Institusjon(er):
Solli DPS / UiB / FHI / NORCE /Helse Vest
Presentasjonsform:
Muntlig
Presenterende forfatter(e):
Vivian, Woodfin