Folkehelsekonferansen 2016
Folkehelsekonferansen 2016 hadde 'Samarbeid på tvers for helse og trivsel' som tema. Her finner du foredragsholdere, program og streaming-opptak fra konferansen.
Folkehelsekonferansen 2016 hadde 'Samarbeid på tvers for helse og trivsel' som tema. Her finner du foredragsholdere, program og streaming-opptak fra konferansen.
Marten Sims har en master i design fra Canada, og underviser i design, samfunnsengasjement og tilrettelegging ved universiteter i Canada og England. I Vancouver er han kjent for å ha skapt urbane installasjoner og møteplasser som bidrar til kreativitet. Sims leder nå Happy Citys europeiske kontor, og er en aktiv foredragsholder. Han holder workshops, gjennomfører befaringer, designer arealer og leder involveringsprosesser. Blant oppdragsgiverne er blant andre Verdens helseorganisasjon (WHO).
Sissel Aarak er utdannet jurist, og har erfaring fra både privat og offentlig sektor, blant annet fra ledelsen i Asylavdelingen i UDI og i Opera Software. Hun leder nå Nasjonale Program SOS-barnebyer. Her er hun ansvarlig for oppfølging og utvikling av programvirksomhet, samt politisk påvirkningsarbeid i Norge.
Joar er professor i samfunnspsykologi ved Universitetet i Tromsø. Han er utdannet psykolog, og har en doktorgrad innen temaet lykke og livskvalitet, et felt han har forsket på i over 30 år. Vittersø har skrevet utførlig om dette temaet i vitenskapelige tidsskrifter og bøker, og han holder regelmessige foredrag om lykke og det gode liv.
Katinka er sivilingeniør fra NTNU i 1991 innen elkraft. Hun har vært senioringeniør i NVE innen enøk, og har også vært politisk rådgiver for Arbeiderpartiets Stortingsgruppe. Hun har ledet Ferd Sosiale Entreprenører siden oppstarten i 2009. Leiner kom fra stillingen som divisjonsdirektør i Innovasjon Norge, med ansvar for Strategi- og Kommunikasjonsdivisjonen.
Michael Fuller-Gee er sjefsarkitekt og byplanlegger i Arendal kommune. Han har tidligere vært sjefsarkitekt i Husbanken Sør, samt førsteamanuensis ved Universitet i Agder og NMBU på Ås. Fuller-Gee er involvert i stedsutviklingsprogrammer i EU, jurymedlem for «Statens pris for bærekraftig by- og stedsutvikling», og holder mange foredrag om samfunnsplanlegging. Han underviser i "Helse og omsorg i plan” på Universitet i Agder, og på høyskolene i Volda og på Lillehammer.
Ida Pinnerød er ordfører i Bodø. Hun har en cand.mag. i samfunnsvitenskapelige fag en mastergrad i språk. Hun arbeider til vanlig som seniorrådgiver ved Universitetet i Nordland, hvor hun har vært ansatt siden 2003. Hun ble valgt inn i Bodø bystyre (AP) i 2011, og som ordfører ved valget 2015. Hun er nestleder i Nordland AP og sitter i Arbeiderpartiets landsstyre.
Stefan N. Halck er daglig leder i Volda Næringsforum og har en variert bakgrunn, blant annet fra frivillig arbeid nasjonalt og internasjonalt, oppstart av gründerbedrifter og kommunikasjonsarbeid. Han er levende engasjert i bærekraftig og verdibasert samfunnsutvikling, blant annet som prosjektleder og visjonær pådriver for sentrumsutviklingsprosjektet Mellom Bygningane i Volda.
Eva Jakobson Vaagland har solid erfaring fra utviklings- og samarbeidsprosjekt på tvers av tradisjonelle skillelinjer, og ledelseoppdrag i privat, offentlig og frivillig sektor. Hun mener at møter og kunnskapsoverføring mellom ulike faggrupper, sektorer og kunnskapssfærer gir ekstra energi til ethvert prosjekt – ikke minst innenfor folkehelse.
Onny Eikhaug er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøgskole, og har bred erfaring innenfor internasjonal markedsføring, salg, innovasjon, produktutvikling og designledelse. Hun er nå programansvarlig i DOGA, med ansvar for senterets satsing og aktiviteter innen inkluderende design og universell utforming. Hun leder Nyskapingsprogrammet Innovasjon for alle, som skal fremme bruken av en brukerfokusert, inkluderende designmetodikk som en effektiv strategi for innovasjon.
Ove D. Jakobsen har mastergrader i markedsføring, økonomi og administrasjon og filosofi, og er dr. oecon. fra Norges Handelshøgskole hvor han var ansatt fra 1985 til 1992. Nå er han professor i økologisk økonomi ved Handelshøgskolen i Bodø/Universitetet i Nordland, hvor han er leder ved Senter for økologisk økonomi og etikk. Han forsker og underviser i filosofi, økologisk økonomi og utopi.
Ingunn S. Jacobsen er utdannet sosiolog fra Universitetet i Oslo, og har i tillegg bifag i Kjønn, kommunikasjon og kultur, samt Prosjektforum for arbeidslivsstudier. Jacobsen har jobbet med medborgerskap i Horsens kommune siden 2002, nå som strategisk utviklingskonsulent. Hun er nedtleder i Sund By Netværket, som er WHOs danske Healthy Cities-nettverk.
Grete Kristoffersen er utdannet statsviter og økonom, og har bakgrunn fra næringslivet, blant annet som direktør i Næringsforeningen i Tromsø. Nå er hun utviklingsdirektør i Bodø kommune, som hun kaller Norges mest spennende jobb. Kristoffersen brenner for by- og regionutvikling, og er opptatt av å skape gode samarbeid mellom kommune, næringsliv, innbyggere og kunnskapsmiljøer.
Roar Blom er utdannet biolog med hovedfag i økologi fra Universitetet i Bergen. Han har vært ansatt i Nordland fylkeskommune i mer enn 30 år– de siste 15 med folkehelsearbeid over et bredt område. Han har hentet mye inspirasjon fra ett års opphold i British Columbia i Canada, med studie av praktisk folkehelsearbeid og –politikk, og ett års arbeid ved WHOs europakontor i København. Blom har deltatt i det nasjonale rådet for fysisk aktivitet i åtte år.
Torun A. Hansen er utdannet interiørarkitekt fra Nuova Accademia de Belle Arti i Milano. I tillegg har hun praktisk pedagogisk utdannelse fra Nord Universitet. Hun har bakgrunn både som selvstendig næringsdrivende innen designbransjen, og som lærer i den videregående skolen. I dag jobber hun som rådgiver i Ungt Entreprenørskap Nordland, med fokus på entreprenørskap og innovasjon i utdanning.
Bjørn Gjefsen er seniorrådgiver i Kunnskapsdepartementet. Han er utdannet lærer og har lang erfaring fra ungdomsskolen og som lærebokforfatter. Gjefsen jobber med oppfølging av stortingsmeldingen Fag – Fordyping – Forståelse, der blant annet folkehelse og livsmestring er et nytt tverrfaglig tema.
Ingelin Noresjø (KrF) er fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse i Nordland fylkeskommune. Hun har utdanning innen sosiologi og informasjonsteknologi ved Høgskolen i Bodø, interaktiv multimedia fra Australia og en Master of Business Administration ved Handelshøgskolen i Bodø. Hun har erfaring både som fylkessekretær i Nordland KrF og som organiasjonsrådgiver ved KrFs landskontor.
Ildri Eidem Løvaas var inntil nylig ordfører i Oppegård kommune, og er leder i Sunne kommuner - WHOs norske nettverk. Hun sitter i programkomiteen til Folkehelsekonferansen, og har derigjennom og gjennom sitt politiske virke hatt et mangeårig engasjement for folkehelse.
Jorid Grimeland er høgskolelektor og prosjektkoordinator ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og underviser i Bachelor i International Public Health og Master i folkehelsevitenskap i samarbeid med NMBU. Hun er også leder av Folkehelseforeningen (NOPHA).
11.00 | Lunsj, registrering og mingling |
12.00 | VELKOMMEN!VelkommenJorid Grimeland, leder i Folkehelseforeningen og Ildri Eidem Løvaas, leder i Sunne kommuner - WHOs norske nettverk Byen det er godt å bo iIda Marie Pinnerød, ordfører i Bodø Et freskt Nordland!Ingelin Noresjø, fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse i Nordland fylkeskommune |
12.30 | FOLKS HELSE SKAPES UTENFOR HELSESEKTOREN!Arkitekter for det gode liv - Om å tenke stort og bredt i folkehelsearbeidetIntroduksjon ved Roar Blom, rådgiver i folkehelsearbeid, Nordland fylkeskommune Samskaping - Hvordan kan kommune og sivilsamfunn finne nye løsninger sammen?Ingunn S. Jacobsen, nestleder i Sund By Netværket (Danmark) |
LEVENDE LOKALSAMFUNNThe Happy CityMarten Sims, senior design and engagement specialist, Happy City Med mennesket i sentrum: Nyskapende og inkluderende design, arkitektur og stedsutviklingOnny Eikhaug, programansvarlig Design for alle, DOGA – Norsk design- og arkitektursenter På camp for å tenke nytt: Ung medvirkning i NordlandTorun Antonia Hansen, rådgiver i Ungt Entreprenørskap |
|
14.00 | PAUSE |
14.30 | SMARTE SAMARBEID! DE GODE EKSEMPLENE«Våre nye barn» - Kommunens møte med barn på fluktSissel Aarak, leder for nasjonale programmer, SOS Barnebyer Sammen for tryggere lokalsamfunnEva Vaagland, daglig leder i Skadeforebyggende forum «Mellom bygningene i Volda» - Samarbeid for å skape mer liv i en liten vestlandsbygdStefan N. Halck, daglig leder i Volda næringsforum Bodø kåret til Norges mest attraktive by - På grunn av solid laginnsats!Grete Kristoffersen, utviklingsdirektør i Bodø kommune |
16.00 | PAUSE |
16.30 | LEDERSKAP FOR FOLKEHELSEHva kreves av kommuneledelsen? Hvordan få til et systematisk folkehelsearbeid? Debatt som kan følges via streaming! Paneldeltakere: Runar Bålsrud, ordfører i Hurdal, Ida Marie Pinnerød, ordfører i Bodø og Kees Jan Verhage, Norsafety i Harstad. Sesjonen ledes av leder i Sunne kommuner og tidligere ordfører i Oppegård kommune, Ildri Eidem Løvaas |
16.30-18.00 | WORKSHOP: The Happy CityMarten Sims fra Happy City følger opp sitt plenumsinnlegg med en inspirerende workshop. Hvordan kan norske kommuner skape levende lokalsamfunn for sine innbyggere? |
17.30-17.45 | Gategym mot Havet!Folkehelsebedriften Folkelig skaper til vanlig liv i nabolaget i Bergen. Bli med på 15 minutters lavterskel-aktivitet rett utenfor konferansehotellet! Du trenger ikke treningstøy eller -sko, kom som du er. |
19.00 | KONFERANSEMIDDAG |
08.30 | FRAMTIDAS LOKALSAMFUNNMennesket er kommunens viktigste kapital. Hva må til for å skape et bærekraftig lokalsamfunn? Plenumssesjonen introduserer temaer som adresseres nærmere i påfølgende parallellsesjoner, slik som oppvekst, planlegging, sosialt entreprenørskap og livskvalitet. Tilfredshet med livet - Hva gjør at vi har det bra?Joar Vittersø, professor i samfunnspsykologi ved Universitetet i Tromsø Med demokrati, folkehelse og livsmestring på timeplanen - Fornying av kunnskapsløftetBjørn Gjefsen, seniorrådgiver i Opplæringsavdelingen, Kunnskapsdepartementet Innovasjon og entreprenørskap for bedre folkehelseKatinka Greve Leiner, leder i FERD Sosiale entreprenører Med kommuneplan og planprogram i hånd - Planlegging for helse og trivselMichael Fuller-Gee, byplansjef i Arendal kommune |
09.30 | PAUSE |
10.00 | Parallell 1: Å høre til: Viktigheten av en god oppvekst
Spørsmål og diskusjon rundt bordene Parallell 2: Planlegging for framtida
Spørsmål og diskusjon rundt bordene |
10.55 | PAUSE |
11.05 | Parallell 3: Kommuner + sosiale entreprenører = sant? Introduksjon med gode eksempler på sosialt entreprenørskap for folkehelse
Spørsmål og diskusjon rundt bordene. Parallell 4: Gode lokalsamfunn: Psykisk helse og livskvalitet
Spørsmål og diskusjon rundt bordene. |
12.00 | LUNSJ |
12.45 | FRAMTIDA BEGYNNER NÅAlt henger sammen med altOve Jakobsen, professor ved senter for økologisk økonomi og etikk, Nord universitet Vær en intraprenør!Petra Nilsson Andersen, spesialrådgiver i innovasjon, Oslo kommune |
13.45 | Slutt |
Plenum dag 1 – 12:00 – 16:00 ca
Dag1, politisk debatt 16:30-17:15
Plenum dag 2: 08:30 – 09:30
Plenum dag 2: 12:45 – 13:45
Gå i dronningens fotspor til Keiservarden, opplev byens nye gatekunst elller bli med på RIB-safari i verdens sterkeste malstrøm. Det er mange muligheter til å oppleve både natur og kultur i forbindelse med Folkehelsekonferansen 2016!
Årets konferanse går av stabelen 17. og 18. oktober i Bodø. Byen feirer sitt 200-årsjubileum i år, og ser sammen med Nordland fylkeskommune fram til å ta imot Norges største konferanse om folkehelse, forebygging og helsefremming.
Påmelding for konferansen 2022 er ikke åpen ennå.